Memang Sifat Manusia

Assalamualaikum, hihi.

Apa khabar semua? Harap sihat2 saje, insyaAllah :) Penulis di sini Alhamdulillah. Sihat, terlebih2. Hihi.

Haa, tgk pada tajuk yg Jas tulis tu, memang sifat manusia..tapi apa dia? Haha. Ada beberapa, and Jas akui Jas sendiri ada sifat2 xelok ni..

1. Tak boleh tengok orang lain lebih sikit, cemburu jee rase.
2. Nak menang je selalu. Nak pendapat sentiasa diterima.
3. Tak boleh terima nasihat orang. ( tapi yg ni kdg2 je, hihi )

Haa, tiga2 sifat ni la yg kadang2 boleh menyebabkan pertelagahan.. Sebab eden ni orang melayu, eden berani cakap majoriti org melayu ada sifat mcm ni..

Bila xboleh nak kawal denan baik semua sifat2 ni, mula lah timbul hasad dengki, iri hati sampai haru biru kadang2..

Kalau mcm Jas, bila agak2 timbul situasi mcm pihak sebelah sana tu tetap xnak mengalah, Jas ambil keputusan untuk akur je supaya xda la gaduh2, sakit hati..tapi kadang2 hati ku yg terluka pedih..hihi ;p

Prinsip Jas, selagi seseorang tu tak lalui satu bnda tu sendiri, cakap la mcm mana sekali pun, nasihat mcm mana sekalipun, memg die xkan dgr.. So, drpd bertelingkah, better diam n biar org tu kene sendiri, time tu Jas hentam cukup2. Haha.

Tapi kan..bila luaskan ag skop sifat2 ni dalam hal2 politik..memg tak patut ada semua ni.. Melayu sesama melayu nak menjatuhkan, bergaduh berebut kuasa yang akhirat nanti akan disoal.. Frust sgt3 tengok semua ni dalam negara sendiri..hmm.

Ape2 pun, yg penting kite doa lah sama2 so that sifat2 mcm ni dijauhkan drpd kita semua, insyaAllah, amin~
Rahsia dihati takde sape yang tahu

blog ini adalah hak milik mutlak JNHH